Arheoparcul de la Drăgăneşti-Olt


În cadrul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt, a fost finalizat, pe 18 septembrie 2010, un proiect unic în Europa. Acesta a constat în reconstituirea unui sat după tipul aşezărilor neolitice specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite la Drăgăneşti.

Satul neolitic este format din şase colibe, de mărime naturală, ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un şant de apărare şi gard din nuiele împletite. Intrarea se face pe o punte din lemn. Fiecare colibă este reprezentativă pentru o îndeletnicire specifică vremurilor respective: agricultură, pescuit, olărit etc. . Colibele deţin, în interior, obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi practicarea diferitelor ocupaţii.

În cadrul arheoparcului este reliefat modul de viaţă al unei populaţii care a trăit acum cinci mii de ani î.e.n., populaţie care avea obiceiul să se aşeze în zonele inundabile, pe nişte mici insule, care, odată cu trecerea timpului, s-au transformat într-un fel de măguri sau teluri.

La început, comunităţile respective erau mici, pe telurile respective găsindu-se numai trei-cinci colibe. Casele erau construite din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar printre împletituri se punea pământ. Între case, se construia şi o locuinţă-lacustră, unde îşi ţineau proviziile.

Colibele erau dese, iar uliţele (calea principală) nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealaltă. Construcţiile erau joase, pentru că înălţimea oamenilor nu depăşea 1,50-1,60 m. Casele nu aveau tavane, dar erau bine căptuşite la interior. Fiecare colibă avea vatră, cuptor, laviţă, iar patul era construit din pământ ridicat, peste care aşezau piei sau rogojină.

Arheoparcul, ce seamănă cu o uliţă de la sat, va fi inclus într-un circuit turistic care va cuprinde alte obiective de interes cultural din judeţul Olt.

 

Reclame

2 gânduri despre „Arheoparcul de la Drăgăneşti-Olt

  1. Pingback: Bisericile din Drăgănești Olt. Muzeul Câmpiei Boianului « OBIECTIV ORTODOX

  2. Pingback: Wonderful Romania: Arheoparcul Drăgăneşti-Olt | Romanian Itineraries

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s