Ceramica de Oboga


Comuna Oboga, situată în imediata vecinătate a oraşului Balş, a reprezentat, pentru o lungă perioadă de timp, unul din principalele centre de ceramică din România, fiind renumită cândva pentru vasele din ceramică realizate manual. Epoca de maximă înflorire a centrului de la Oboga a fost sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Prezenţa cuptoarelor olarilor este atât de discretă, încât fără ajutorul sătenilor n-ai reuşi să-i identifici decât după numărul mare de farfurii de pământ împrăştiate prin bătătură, din care păsările din curte se alimentează cu boabe de grâu şi porumb sau apă.

În Oboga se face atât ceramică smălțuită, cât și nesmălțuită. Se lucrează taiere (farfurii întinse), străchini, căni de apă, de vin, putine, tămâielnițe, castroane, sacsii, borcane pentru păstrarea alimentelor, ploști, servicii de țuică și cafea, jucării, figurine, ulcioare de nuntă cu reprezentări zoomorfe și avimorfe, și chiar vase antropomorfe, asemănătoare cu cele preistorice.

În munca lor, meșterii olari din Oboga folosesc exclusiv uneltele de tradiție veche: cornul de vită, cu ajutorul căruia se decorează vasele, plotogul (o bucățică din piele, cu care este netezită marginea vaselor), fichiașul din lemn (folosit la finisarea vaselor în partea exterioară), titirezul (o unealtă din lemn, cu ajutorul căreia este încrețită marginea taierelor), pana de gâscă și paiul (utilizate pentru a realiza un decor foarte fin), țâțarul (unealta cu care se face țâța la ulcioare).

Pentru arderea ceramicii, în Oboga se utilizează un tip de cuptor cu vatra organizată ca o masă, având două guri de foc și marginile dinspre guri ale vetrei tăiate oblic.

Cu trecerea anilor, atelierele din gospodăriile oamenilor s-au închis rând pe rând. Tinerii au plecat în străinătate sau în oraş, unde câştigă mai mult decât din vânzarea oalelor şi străchinilor din lut.

În prezent, în Oboga au mai rămas doar câţiva olari care se străduiesc să ducă mai departe tradiţia, fiind conştienţi de faptul că nu vor mai avea cui să lase tainele acestui meşteşug.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s