Jocul Căluşarilor


Obicei străbun, este cea mai importantă manifestare folclorică din cadrul obiceiurilor de Rusalii. Jocul căluşarilor are un rol esenţial în desfăşurarea normală a vieţii din comunitate. El sustrage şi protejează comunitatea împotriva agresiunii ielelor, făcând din acestea o ameninţare transcendentă şi întotdeauna prezentă, care pretinde să fie domolită prin rituri corespunzătoare.

Pentru a asigura protecţia întregii comunităţi, căluşarii joacă în tot satul, pe muzica lăutarilor plătiţi de ei. Dansurile sunt reiterate zilnic, pe perioada Rusaliilor, atâta timp cât există pericolul ca oamenii să fie agresaţi de iele.

Intrat, din 25 noiembrie 2005,  în patrimoniul imaterial al UNESCO, drept capodoperă a umanităţii, căluşul este dansul care dă originalitate tradiţiilor româneşti.

În fiecare an, în luna iunie, la Caracal, reşedinţa Romanaţiului, se desfăşoară Festivalul Internaţional „Căluşul Românesc”.

Garth Nix a preluat legenda căluşarilor şi a transpus-o în romanul ştiinţifico-fantastic „X-Files – The Calusari”, editat în anul 1997, parte integrantă a binecunoscutei serii „Dosarele X”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s