Portul popular în Romanați


Specific zonelor însorite de câmpie, portul tradițional romănățean se remarcă printr-un colorit viu. Vecinătatea cu județele Dolj și Teleorman este ilustrată prin unele interferențe și schimburi culturale, exprimate, în special, prin cromatică și motive decorative.

Costumul femeiesc este compus din cârpă de borangic, cămașă încrețită la gât, decorată cu altiță, având poalele cusute pe iia propriu-zisă, vâlnic sau zăvelci, bete, casacă (îmbrăcată primăvara și toamna), cojoc sau șubă.

Câmpul zăvelcii este împărțit în mai multe registre, prin vergi colorate. Culorile vii, în special tonuri de roșu în combinații armonioase, conferă acestei vestimentații o notă exuberantă, caracteristică zonelor de câmpie, alegerea motivelor ornamentale, respectiv cromatica, realizându-se în funcție de vârsta purtătoarei.

Costumul bărbătesc din Câmpia Romanațiului se distinge prin cromatica rafinată și nuanțele puternice ale brâielor și cojoacelor, potențate de albul cămășilor și al șubelor. Pânza fină a cămășilor este țesută în două ițe „cu cerculeţe”, fire din bumbac gros, grupate în urzeală la distanţe egale.

Pantalonii, din pânză de bumbac, sunt decoraţi, în parte de jos, cu o bordură de şabace sau broderii şi dantelă croşetată de culoare albă.

Brâul se înfăşoară în jurul taliei, cu partea decorată deasupra şi capătul de ciucuri lăsat liber pe şoldul stâng.

Armonizarea excepţională a tonurilor, croiala elegantă, măsura cu care este plasat decorul, dau o valoare estetică impresionantă vestimentaţiei din Romanaţi, unică în ansamblul creaţiei populare româneşti.

Material publicat cu amabilitatea d-lui profesor George Mihai, director al Muzeului Romanaţiului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s