Curtea Domnească din Caracal


După amiazi, plecând din nou, am ajuns la un mare oraș de târg, Caracal, în care se află un frumos castel, zidit de Matei Voievod, puțin înainte de a muri. E înconjurat cu ziduri de lemn, cuprinzând o vie întinsă și o biserică de piatră, la care duce o cărare dela case” – Călătoriile Patriarhului Macarie de Antiohia în Ţările Române, 1653-1658

Biserica Domnească face parte din ansamblul de clădiri al Curţii Domneşti, ridicată de Voievodul Mihai Viteazul, în Caracal, la sfârşitul secolului al XVI-lea, cu scopul de a supraveghea cele 23 de sate cu moşiile lor din Romanaţi, pe care le cumpărase ca mare postelnic şi mare ban al Craiovei. Domnitorul locuia la această curte, de unde a emis chiar şi unele documente.

Din complexul de clădiri al Curţii Domneşti făceau parte: un castel, un turn de observaţie, Biserica Domnească şi localul Şcolii de Băieţi, înconjurate de un zid de cărămidă.

Curtea Domnească din Caracal a suferit modificări în timpul domniilor lui Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu.

Astăzi, din vechea Curte Domnească se mai păstrează Biserica Domnească, Şcoala de Băieţi şi o parte a zidului de împrejmuire, restaurat de Muzeul Romanaţiului, celelalte edificii fiind demolate cu prilejul unor lucrări de modernizare întreprinse în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Curtea Domnească este situată în centrul Caracalului, la poalele Dealului Potrosenilor, între Teatrul Naţional, Teatrul de Vară şi Parcul „Constantin Poroineanu”.

Surse:  Haiducul Iancu Jianu – Adevăr şi Legendă, Craiova, 2010; Monografia Judeţului Romanaţi, 1928

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s